Tarta z cukinią i fetą
Składniki:
ciasto:
szklanka maki2 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki oliwyszczypta soli
farsz:
2 cukinie1 cebula1 ząbek czosnku125 g fety3 jajka,5 dag parmezanukminekklika listków mięty
Przygotowanie:
Z podanych skłaników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 25 minut. Cukinię (należy zostawić około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej masy dodajemy uduszone warzywa.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje