Quenelles – kluseczki z kaszy manny

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

25 ml (5 łyżek) tłustego mleka10 dag masła15 dag kaszy manny12 dag cukru2 jajka2-3 krople esencji waniliowej1 łyżka mąkikilka dowolnych czerwonych owoców do ozdoby

sos:25 ml tłustego mleka25 ml śmietanki 36-proc.1 łyżeczka miodu4 nitki szafranu

PRZYGOTOWANIE:

W garnku z grubym dnem wymieszaj mleko, cukier i pokrojone masło. Dodaj esencję waniliową i powoli podgrzewaj, aż masło się roztopi. Wsyp mannę i przez 5 minut podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź.Do przestudzonej masy wbij jajka, dobrze wymieszaj.Stolnicę oprósz mąką. Nabieraj łyżką masę i utocz z niej na stolnicy wałeczki.Zagotuj 3 litry wody, lekko ją posól. Wrzuć kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową, osącz i przełóż do miseczek. Zabezpiecz przed wystygnięciem.Przygotuj sos. Podgrzej mleko ze śmietanką i miodem. Dorzuć nitki szafranu. Przykryj i pozostaw na maleńkim ogniu przez 5 minut. Przecedź i wylej gorący sos na quenelles.Przed podaniem możesz ozdobić każdą porcję czerwonymi owocami.

 

Quenelles - kluseczki z kaszy manny, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia