Quiche Lorraine
Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
150 g szynki
100 g sera gruyere
4 jajka
300 ml śmietany 22%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Siekamy masło z mąką, dodajemy szczyptę soli i jedną łyżeczkę śmietany. Rozcieramy ciasto palcami, zagniatamy je, rozwałkowujemy, wykładamy ciastem osiem natłuszczonych foremek o średnicy 10 cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 220°C Szynkę kroimy w kostkę, ser ucieramy. Mieszamy szynkę i ser z pozostałą śmietaną, jajkami i natką. Doprawiamy masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wlewamy do foremek z ciastem, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podajemy gorące lub ciepłe z zieloną sałatą.
Quiche Lorraine,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje