Ragout wieprzowe
Składniki:
80 dag karkówki10 dag boczku2 cebule20 dag pieczarek2 ząbki czosnkupapryka100 ml przecieru pomidorowego200 ml bulionu100 ml wytrawnego czerwonego wina3 łyżki oleju2 ziarna ziela angielskiegolistek laurowyszczypta Ziół prowansalskichpapryka słodka, kminek, pieprz, sól
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć boczek. Dodać karkówkę, przesmażyć. Wrzucić pieczarki, cebulę, czosnek i paprykę, smażyć 10 min. Wlać bulion i wino, dodać przecier pomidorowy i przyprawy, dusić do miękkości ok. 1 godziny.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje