Ratatouille
SKŁADNIKI:
2 bakłażany (70 dag)3 cukinie (45 dag)po 1 czerwonej i żółtej papryce (40 dag)2 cebule (30 dag)4 pomidory (50 dag)4 ząbki czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszki1/2 szklanki oliwysólpieprz
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany oczyścić z szypułek, umyć, pokroić w grube plastry, posypać solą i pozostawić na 20 min. Następnie spłukać wydzielony sok, plastry osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Cukinie umyć i także pokroić w grubą kostkę. Papryki opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na duże kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać.Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić w ósemki. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać paprykę oraz bakłażany i dusić 7 min. na małym ogniu, pod przykryciem, co pewien czas potrząsając rondlem. Włożyć cukinie, a po 2-3 min. pomidory, przyprawić pieprzem oraz solą i dusić jeszcze około 15 min.Posypać natką pietruszki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje