Rolada czekoladowa

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

200 gram słodkiej czekolady, posiekanej? szklanki plus 1 łyżka parzonej kawy7 dużych jajek, białka oddzielone od żółtek1 szklanka cukru pudrukakao w proszku, do posypania1 szklanka śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Brytfankę o wymiarach 30 na 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kawą, tak aby utworzyły idealnie gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski dodać żółtka oraz 1 szklankę cukru pudru, za pomocą miksera ubijać przez około 3 minuty, na średnich obrotach. Następnie zmniejszyć prędkość obrotów i stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę, całość połączyć w jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. Następnie powoli, delikatnie mieszając dodawać białka do czekolady. Należy uważać, żeby piana nie opadła, a masa jednocześnie była jednolita. Ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze i wstawić do piekarnika. Piec, około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnik i odstawić na kartce na około 10 minut do ostygnięcia. Po upływie tego czasu brzegi ciasta odciąć od brytfanki przy pomocy noża, wyjąć z formy, zdjąć pergamin i odstawić do całkowitego ostygnięcia na minimum 1 godzinę. Po upływie tego czasu ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Ciasto posypać cienką warstwą kakao, a następnie posmarować śmietaną, zostawiając około 2,5 cm odstępy od brzegów placka. Następnie należy dosyć ciasno zwinąć ciasta, zaczynając od węższego brzegu, a następnie schować do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

Rolada czekoladowa, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.