Rolada z wołowiny

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

 

SKŁADNIKI:

1 kg wołowiny (łopatka)2 czerstwe kajzerkicebula10 dag sklarowanego masła3 marchewki3 goździkiłyżeczka cynamonupieprzsól

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyj starannie, usuń kości, lekko rozbij na płat równej grubości. Czerstwe bułki pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski, wymieszaj z posiekaną i przesmażoną na maśle cebulą, dodaj obrane i utarte marchewki. Masę przypraw do smaku utłuczonymi goździkami, cynamonem, solą i pieprzem. Połóż płat mięsa na czystej ściereczce, posmaruj przygotowanym farszem, ciasno zwiń, zawijając mięso w ściereczkę. Roladę obwiąż czterokrotnie złożoną grubą bawełnianą nicią i włóż do naczynia z wrzącą, osoloną wodą (powinno być jej tyle, by przykrywała mięso). Gotuj 4 godziny na bardzo małym ogniu. Ugotowaną roladę wyjmij z wody, włóż między dwie deseczki, przyciśnij ciężkim przedmiotem i dobrze wystudź. Dopiero bezpośrednio przed podaniem usuń ściereczkę, a mięso pokrój na cienkie plastry. Serwuj na zimno jako przystawkę z kawałkami marynowanej dyni.

 

Rolada z wołowiny, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia