Roladki z kurczaka z sałatą radicchio i grzybami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 piersi z kurczakagruboziarnista sól1 mała główka sałaty radicchio,3 łyżki niesolonego masła2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia3 szalotki, drobno posiekane230 gram grzybów shiitake, połowa posiekana, a połowa pocięta na grube plastry1 wątróbka kurczaka, drobno posiekana1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwiiświeżo mielony pieprz? szklanki wina Marsala? szklanki świeżo tartego sera mozzarella10 cebulek perłowych, obranych? szklanki bulionu z kurczaka

Wykonanie:

Kurczaka przeciąć delikatnie w poprzek nożem , nie rozcinając do końca(tak aby się ?otworzył? i można go było później ?zamknąć?). Rozłożyć każdą pierś kurczaka jak ?książkę? i położyć na kawałku folii. Lekko rozbić tłuczkiem i przechowywać przykrytą w lodówce, aż do użycia.W misce umieścić zimną wodę z lodem, odstawić. Średni garnek napełnić wodą i doprowadzić do wrzenia wraz z 1 łyżeczką soli. Dodać rozdzieloną na pojedyncze liście radicchio i gotować 30 sekund. Łyżką cedzakową przełożyć do miski z lodem i po chwili odcedzić. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi , osuszyć i wyciąć z każdego liścia zdrewniały rdzeń. Odstawić.Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżeczkę masła i oleju. Wrzucić szalotki i mieszać, następnie dodać pokrojone na plastry grzyby, wątróbkę drobiową, szałwię, ? łyżeczki soli i ? łyżeczki pieprzu. Podsmażać ciągle mieszając, do momentu, aż wątróbki nie będą różowe, czyli około 2-3 minut. Następnie dodać ? szklanki Marsali i gotować aż płyn odparuje.. Odstawić do ostygnięcia.Wyjąć z lodówki kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Na jednej połówce piersi kurczaka położyć mieszankę z grzybami, zostawiając cienki margines. Na mieszance grzybów położyć 3 lub 4 liście radicchio. Posypać serem. Piersi przy pomocy folii zwinąć w roladki i wstawić do lodówki, na przynajmniej godzinę.Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Kurczaka wyjąć z lodówki, rozpakować z foli i związać sznurkiem, aby się nie rozpadły.Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Roladki delikatnie przełożyć na patelnię, dodać cebulki perłowe, smażyć ze wszystkich stron, aż kurczak zbrązowieje, od czasu do czasu delikatnie mieszając.Dodać pozostałą ? szklanki Marsali. Dusić mieszając od czasu do czasu, aż płyn się trochę zredukuje, czylo około 30 sekund.Delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego , przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 15 minut.W między czasie na patelni na 1 łyżeczce masła podsmażyć pozostałe grzyby(2-3 minuty). Po wyjęciu roladek z piekarnika pokroić je poprzecznie i podawać z cebulkami perłowymi oraz smażonymi grzybami.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.