Rosół z kurczakiem i makaronem orzo
Składniki:
kurczak (ok 2 kg)
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
6 gałązek natki pietruszki
6 ziarenek pieprzu
sól
300 g ugotowanego makaronu orzo (ew. inny drobniutki makaron)
Przygotowanie:
Podroby z kurczaka usuwamy i odkładamy do wykorzystania kiedy indziej. Kurczaka dokładnie myjemy i wstawiamy do dużego garnka (6 l), zalewamy zimną wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min. zdejmując szumowiny i tłuszcz pływający po powierzchni.
Marchewki i cebule kroimy w kostkę, seler naciowy w kawałki. Do wywaru dodajemy warzywa, natkę pietruszki, pieprz i sól. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 90 min., aż kurczak będzie miękki. W razie konieczności dolewamy trochę wody, żeby kurczak był w całości zanurzony. Wyjmujemy kurczaka, zdejmujemy skórę, mięso obieramy z kości i kroimy na niewielkie kawałki. Mięso wkładamy do rosołu, lekko podgrzewamy.
Dodajemy makaron, ewentualnie doprawiamy rosół. Podajemy gorący.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje