Sałatka rosolli

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:
3 ugotowane buraki ziemniaki i marchewki
2 konserwowe lub kiszone ogórki
1 cebula
2 jabłka
sok z cytryny
pęczek karbowanej natki
Sos:
100 ml śmietanki lekko ubitej i zabarwionej odrobiną soku z buraków
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki cukru
szczypta soli do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj sos: śmietankę delikatnie połącz z resztą składników. Ugotowane warzywa bardzo drobno pokrój, dodaj pokrojone ogórki, jabłka skropione sokiem z cytryny oraz cebulę (odłóż po 1 łyżce składników do przybrania). Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj, układając na wierzchu paski z odłożonych warzyw oraz posiekanej natki. Rosolli możesz także ozdobić ugotowanymi na twardo jajkami, siekając osobno żółtka i białka. Sałatkę wstaw do lodówki, aby się oziębiła i przegryzła. Sos podawaj osobno.
Sałatka rosolli, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia