Sałatka z kurczakiem Tandoori

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Do gotowania i serwowania:

1 łyżka oleju roślinnegogruba sól i mielony świeżo pieprzSok z 2 -3 małych cytryn

Do marynaty:

1 szklanka jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu2 łyżeczki garam masala w proszku1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka mielonego czosnku1 łyżeczka kurkumy mielonej1 łyżeczka grubej soli1 papryczka jalapeno , bez pestek, drobno posiekana700 gram piersi z kurczaka, pokrojonej w paski

Do sałatki:

1 nieduża główka sałaty lodowej, rozdrobnionej1 nieduża główka czerwonej kapusty, rozdrobnionej6 dużych pomidorów śliwkowych, pokrojonych w drobną kostkę1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w drobne plasterki1 duży ogórek, pokrojony w plasterki1 mały pęczek dymki, drobno posikanej1 filiżanka liści kolendry, drobno posiekanych1 ? szklanki pokrojonego w kostkę jabłka

Wykonanie:

Przygotować marynatę: w dużej misce wymieszać jogurt, garam masalę, imbir, czosnek, kurkumę, sól i jalapeno. Do marynaty dodać kurczaka i starannie obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować sałatę. W dużej misce wymieszać sałatę, kapustę, pomidory, rzodkiewki, ogórka, dymki, kolendrę i jabłko, odstawić. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka wraz z marynatą i dusić, stale mieszając, aż będzie ugotowany, czyli około 6-8 minut. Kurczaka przełożyć do sałaty i wymieszać, aż do połączenia. Skropić cytryną i doprawić solą i pieprzem. Podawać.

Twoja opinia