Sałatka z młodych ziemniaków
SKŁADNIKI:
60 dag młodych ziemniaków10 dag sera rokpol2-3 małe cebulki1 łyżka oliwy1 czubata łyżka pestek dyni1 duży pęczek posiekanego koperku.Sos: 4 łyżki oliwy2 ząbki czosnku1 łyżka białego octu winnegopieprzsól
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyj, włóż do garnka, zalej posoloną wodą i ugotuj w łupinkach. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach (albo jak najdrobniej posiekaj) i wrzuć do słoika typu twist. Wlej tam oliwę, ocet winny, dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie starannie zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, by składniki sosu się połączyły. Ugotowane ziemniaki odcedź, a gdy przestygną, obierz ze skórki, pokrój na nieduże kawałki, wrzuć do salaterki i jeszcze gorące polej sosem. Zanim ostygną, mocno rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej pestki dyni, po czym przełóż je na talerzyk. Na patelnię wlej łyżkę oleju i zrumień na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec smażenia dodaj pestki dyni. Chłodne ziemniaki posyp pokruszonym rokpolem, polej cebulką podsmażoną z pestkami dyni. Po chwili, gdy ser się trochę rozpuści, wymieszaj sałatkę z koperkiem. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić przesmażonym boczkiem lub kiełbasą
Dzisiejsze wydarzenia i promocje