Sałatka z młodym szpinakiem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

1/2 kg makaronu farfalle (kokardki)100 g suszonych pomidorów (mogą być w oliwie)400 g młodych liści szpinakupo parę listków świeżej bazylii i oregano100 g czarnych oliwek4 łyżki orzeszków piniisos: 1/4 szkl. oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno)pieprz1/2 małej papryczki chilli1 łyżka soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj w dużej ilości wody zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Powinien być lekko twardawy (nie rozgotowany!). Odcedź go i przepłucz dużą ilością zimnej wody. Włóż do dużej salaterki. Pomidory przepłucz, natychmiast osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paski. Jeżeli są w oliwie, odcedź je i pokrój. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. Ze szpinaku oderwij łodyżki, pozostawiając tylko listki. Umyj szpinak i zioła. Posiekaj w drobne paseczki i wymieszaj z makaronem. Dodaj do makaronu pomidory, uprażone orzeszki i oliwki. Z papryczki chilli usuń nasionka i pokrój ją w drobniutkie kawałeczki. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj szczyptę pieprzu i soli oraz posiekane chilli. Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż wszystkie składniki się połączą. Zalej sałatkę sosem, starannie wymieszaj.

 

 

Sałatka z młodym szpinakiem, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia