Sernik krakowski

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:30 dag mąki pszennej10 łyżek cukru8 łyżek masła2 jajka4 łyżeczki proszku do pieczeniasól.

Masa serowa:75 dag tłustego sera twarogowego30 dag cukru4 jajka1-2 łyżki mąki ziemniaczanej15 dag rodzynek1 cukier waniliowy (1.6 dag)3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze3 łyżki kwaśnej śmietany 18-procentowej.

Lukier:30 dag cukru1/2 łyżeczki octu 6-procentowego

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucierać na gładką masę. Masło drobno posiekać z pozostałą mąką, dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. 2/3 ciasta użyć do wyłożenia dna i boków prostokątnej blachy do pieczenia, pozostałe ciasto włożyć do lodówki. Przygotować masę: rodzynki umyć i osączyć. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera wlać śmietanę i ucierając dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich na masie kratkę. Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i polukrować. Przygotować lukier: zagotować 8 łyżek wody, wsypać cukier i wlać ocet. Gotować kilka minut pod przykryciem. Zrobić próbę ?na nitkę?: spuścić z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeżeli syrop utworzy cienką nitkę, gotowanie należy przerwać. Syrop przelać do miski, skropić zimną wodą, nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką, aż zbieleje.

 

Sernik krakowski, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia