Śledzie w cieście

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

0,5 kg filetów śledziowych

150 g mąki

6 jajek

2 łyżki oliwy

olej do smażenia

Przygotowanie:

Zostawić śledzie do odmoczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mąką i oliwą, dołożyć pianę i wymieszać. Brak jakichkolwiek przypraw nie jest przypadkiem, to smak śledzi ma dominować w całym daniu. Śledzie odsączyć, przekroić na pół i zanurzyć w cieście. Śledzie smażyć otoczone ciastem w głębokim oleju, po usmażeniu koniecznie odsączać na ręczniku papierowym. Polecam podawać z chrzanem, ćwikłą lub tzatzikami.

Śledzie w cieście, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia