Śledzie w cieście
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych
150 g mąki
6 jajek
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Zostawić śledzie do odmoczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mąką i oliwą, dołożyć pianę i wymieszać. Brak jakichkolwiek przypraw nie jest przypadkiem, to smak śledzi ma dominować w całym daniu. Śledzie odsączyć, przekroić na pół i zanurzyć w cieście. Śledzie smażyć otoczone ciastem w głębokim oleju, po usmażeniu koniecznie odsączać na ręczniku papierowym. Polecam podawać z chrzanem, ćwikłą lub tzatzikami.
Śledzie w cieście,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje