Śledzie w ziołach

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 – 4 solone śledzie

3/4 szklanki mleka

2 łyżki świeżo mielonego pieprzu

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki bazylii

listek laurowy

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny

1/4 szklanki octu winnego

1/4 szklani oliwy lub oleju

Sposób wykonania :

Wymoczone śledzie odfiletować, zalać mlekiem i zostawić na 2 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić w niewielkie dzwonka i układać w słoju razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami oraz skrapiając octem. Zalać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki. Im dłużej śledzie stoją, tym są smaczniejsze, a w lodówce można je długo przechowywać.

Śledzie w ziołach, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia