Śledzie w ziołach
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
3 – 4 solone śledzie
3/4 szklanki mleka
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
listek laurowy
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szklani oliwy lub oleju
Sposób wykonania :
Wymoczone śledzie odfiletować, zalać mlekiem i zostawić na 2 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić w niewielkie dzwonka i układać w słoju razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami oraz skrapiając octem. Zalać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki. Im dłużej śledzie stoją, tym są smaczniejsze, a w lodówce można je długo przechowywać.
Śledzie w ziołach,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje