Ślimaki po burgundzku
SKŁADNIKI:
60-80 żywych ślimaków2 garście soliSos:75 ml wody750 ml białego burgunda1 niewielka cebulka5 goździkówpęczek ziół (po 3 gałązki koperku tymianku i natki)Wonne masło:40 dag masła4 dag posiekanych szalotek3 posiekane ząbki czosnku3 łyżki natkisólpieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ślimaki włóż do naczynia i przykryj. Odstaw w chłodne miejsce na tydzień. Włóż do miski i zasyp solą. Mieszaj, aż pozbędą się soku. Starannie wypłucz, odstaw i po jakimś czasie znów wypłucz. Operację tę powtórz 4-5 razy.Włóż ślimaki do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Osącz i wyjmij ślimaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuć czarne części ślimaków.Zrób sos: wymieszaj wodę z winem, przypraw solą i pieprzem, dorzuć cebulkę naszpikowaną goździkami i pęczek ziół.Włóż ślimaki i gotuj 3 godziny na małym ogniu. Odcedź (sos zachowaj). Stop masło, dodaj szalotki, czosnek i natkę. Duś przez chwilę, przypraw solą i pieprzem.Do każdej muszelki wlej łyżkę sosu z gotowania ślimaków. Wsuń ślimaka i zalej wonnym masłem.Podawaj na ciepło.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje