Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną

Czas:
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

5 gotowych tortilli2 szk. oleju słonecznikowego do smażenia2 ziemniaki2 małe korniszony1/2 szkl. orzechów nerkowca1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego1/2 szkl. jogurtowego majonezu1 łyżka kminkupieprzlistki świeżej mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Tortille to meksykańskie placki wyrabiane z dodatkiem mąki kukurydzianej. Można kupić je w sklepach z orientalną żywnością lub w dużych supermarketach. Każdą tortillę pokrój na 8 równych części, jak tort. Rozgrzej cały olej w rondlu i usmaż na złoto kawałki tortilli. Po usmażeniu staną się chrupiące. Na tym samym oleju usmaż na złoto orzechy nerkowca, następnie osusz je papierowym ręcznikiem i odstaw, niech przestygną. Ziemniaki w łupinach ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Groszek wrzuć do wrzącej wody, zagotuj, odcedź i ostudź. Kminek (najlepiej indyjski, zwany też rzymskim) upraż na suchej patelni, aby zrobił się o ton ciemniejszy, i zmiel w młynku do kawy na proszek. Korniszony pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj w misce ziemniaki, orzechy, groszek, korniszony, jogurt, majonez i połowę zmielonego kminku, dosól do smaku. Na każdy trójkąt tortilli nałóż łyżkę sałatki i posyp ją odrobiną kminku. Przekąskę udekoruj listkami świeżej mięty.

 

Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia