Spaghetti Puttanesca
Składniki:
około pół kg spaghetti2 ząbki czosnku drobno siekanespora garść kaparów odcedzona2 spore garście czarnych oliwek bez pestek2 anchovy pokrojone nie za drobno3 małe czerwone, ostre, suche papryczki chilli połamane1 łyżka suchego oreganooliva extra virgin2 puszki pomidorów po 400 g, odcedzone i posiekane1 duża garść świeżej bazyliisól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Ugotować spaghetti w osolonej wodzie na półtwardo – al dente. Tymczasem (kilka minut) poddusić na odrobinie oliwy czosnek, kapary, oliwki, anchovii, papryczki i oregano. Dodać odcedzone pomidory, doprowadzić do zagotowania i dusić na małym ogniu 4-5 min, do zagęszczenia konsystencji. Zdjąć z ognia, wrzucić odcedzone spaghetti, wymieszać dobrze z sosem. Doprawić do smaku, wrzucić porwane listki bazylii i pokropić wszystko oliwa.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje