Stracciatella alla Romana

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

 

SKŁADNIKI:

9 szklanek rosołu domowej roboty4 jajka1 łyżeczka posiekanej natki1/3 szklanki utartego parmezanuplus kilka łyżek do posypaniaszczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Zagrzać stopniowo (na niedużym ogniu) 8 szklanek rosołu, aż zacznie powoli bulgotać. W misce ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać parmezan, gałkę i natkę, zmieszać ze szklanką zimnego rosołu. Wlać do gotującego się rosołu i szybko wmieszać ubijaczką. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty, stale ubijając. Jajka zetną się, formując warstwę delikatnych kluseczek na wierzchu. Natychmiast podawać posypując – jak Rzymianie – parmezanem.

 

Stracciatella alla Romana, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia