Stracciatella alla Romana
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie
SKŁADNIKI:
9 szklanek rosołu domowej roboty4 jajka1 łyżeczka posiekanej natki1/3 szklanki utartego parmezanuplus kilka łyżek do posypaniaszczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Zagrzać stopniowo (na niedużym ogniu) 8 szklanek rosołu, aż zacznie powoli bulgotać. W misce ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać parmezan, gałkę i natkę, zmieszać ze szklanką zimnego rosołu. Wlać do gotującego się rosołu i szybko wmieszać ubijaczką. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty, stale ubijając. Jajka zetną się, formując warstwę delikatnych kluseczek na wierzchu. Natychmiast podawać posypując – jak Rzymianie – parmezanem.
Stracciatella alla Romana,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje