Strucla z orzechami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

Ciasto: 40 dag mąki pszennej5 dag cukru2 cukry waniliowe (3.2 dag)150 ml mleka10 dag masa3 dag drożdży3 łyżki likieru migdałowegoszczypta solido posmarowania ciasta: 2 łyżki dżemu pomarańczowegodo wysmarowania formy: 1 łyżeczka masła. Nadzienie: 1 sparzona cytryna (13 dag)10 dag orzechów włoskich5 dag orzechów laskowych10 dag gorzkiej czekolady25 dag sera ricotta5 dag miodu1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto: wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Mleko zagrzać z masłem, przestudzić i rozprowadzić w nim pokruszone drożdże. Z mąki, drożdży i likieru zagnieść gładkie, niezbyt twarde ciasto (powinno odchodzić od ręki i brzegów naczynia), przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: z całej cytryny otrzeć skórkę, z połowy owocu wycisnąć sok. Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Ser utrzeć z sokiem i skórką cytrynową, miodem i jajkiem. Dodać orzechy, czekoladę i wymieszać. Tortownicę średnicy 26 lub 28 cm wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt grubości 0,5 cm i posmarować nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć wzdłuż długiego boku, pokroić w plastry grubości 3 cm, ułożyć w formie przecięciem do góry i odstawić na 15 -20 min do wyrośnięcia. Piec 50 min na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić i posmarować podgrzanym dżemem.

 

Strucla z orzechami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia