Szampańskie trufle
Składniki:
Trufle:
600 g mlecznej czekolady
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżki glukozy
500 ml śmietanki 36%
3 łyżki petit liqueur
3 łyżki koniaku
2 łyżki masła
Wykończenie:
150 g gorzkiej czekolady
150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Trufle:
Włóż do naczynia z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą oba rodzaje czekolady, glukozę oraz śmietankę i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Zdejmij z ognia i wmieszaj likier, koniak i masło. Mieszankę przelej na tacę i przykryj folią kuchenną. Trzymaj w lodówce, aż stanie się chłodna i gęsta. Uformuj z masy kuleczki, układaj na tacce i schłodź w lodówce przez kolejne 30 min.
Wykończenie:
W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuść gorzką czekoladę. Pozwól jej ostygnąć przez kilka minut. Wysyp talerz cukrem pudrem. Umieść nieco czekolady na wewnętrznej stronie dłoni i obtaczaj w niej trufle, następnie ponownie obtaczaj je w cukrze pudrze,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje