Szampańskie trufle

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Trufle:

600 g mlecznej czekolady

250 g gorzkiej czekolady

2 łyżki glukozy

500 ml śmietanki 36%

3 łyżki petit liqueur

3 łyżki koniaku

2 łyżki masła

Wykończenie:

150 g gorzkiej czekolady

150 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Trufle:

Włóż do naczynia z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą oba rodzaje czekolady, glukozę oraz śmietankę i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Zdejmij z ognia i wmieszaj likier, koniak i masło. Mieszankę przelej na tacę i przykryj folią kuchenną. Trzymaj w lodówce, aż stanie się chłodna i gęsta. Uformuj z masy kuleczki, układaj na tacce i schłodź w lodówce przez kolejne 30 min.

Wykończenie:

W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuść gorzką czekoladę. Pozwól jej ostygnąć przez kilka minut. Wysyp talerz cukrem pudrem. Umieść nieco czekolady na wewnętrznej stronie dłoni i obtaczaj w niej trufle, następnie ponownie obtaczaj je w cukrze pudrze,

Szampańskie trufle, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia