Szarlotka
Składniki:
4 dag rodzynek3 łyżki calvadosu1 i 1/2 kg jabłek3 łyżki miodu3/4 kostki masła1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżki konfitury morelowej10 kromek chałkiłyżka uprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rodzynki zalać calvadosem i odstawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne. W garnku rozpuścić łyżkę masła, miód, dodać cynamon i jabłka, dusić 10 minut, mieszając. Dodać konfiturę, rodzynki z calvadosem i wymieszać. Pozostałe masło stopić w garnuszku. Z kromek chałki odkroić skórkę, 5 kawałków pokroić w trójkąty, a resztę w podłużne paski. Pieczywo nasączyć z obu stron stopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Dno przykryć trójkątami z chałki. Boki formy wyłożyć paskami chałki, tak aby ściśle do siebie przylegały. Do tak przygotowanej formy włożyć mus jabłkowy, wyrównać wierzch. Przykryć pozostałymi kawałkami pieczywa. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać płatkami migdałowymi. Jak podawać Wystudzone ciasto warto umieścić na minimum 4 godziny w lodówce. Kroimy na porcje i podajemy na schłodzonych talerzach z dodatkiem sosu waniliowego.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje