Tagliatelle z cukinią
Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
400 g cukinii
4 łyżki ziaren sezamu
2 ząbki czosnku
mały korzeń imbiru
pół łyżki oliwy
łyżka oleju sezamowego
sok z połówki limonki
sól, pieprz
50 g parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce, lub pokroić w cienkie plasterki w długie paski (jak makaron). Czosnek i imbir obrać i posiekać. Sezam uprażyć na suchej patelni. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cukinię, imbir i czosnek ? ok. 5 minut. Dodać sezam. Połączyć z makaronem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, skropić olejem sezamowym. Posypać grubymi wiórami parmezanu.
Tagliatelle z cukinią,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje