Tajska salatka z papaji
SKŁADNIKI:
1 zielona papaya (w zastępstwie: 1 duży ogórek)2-3 ostre papryczki(więcej lub mniej wedle uznania)2 marchewki3 długie fasolki szparagowe2 pomidory20g suszonych krewetek (w zastępstwie: suszona ryba w bardzo drobnych kawałkach)20g orzeszków (naturalne niesolone)1 łyżka stołowa cukru palmowego (w zastępstwie: brązowy cukier)1 mała łyżeczka sosu rybnego (w zastępstwie: sol)1/4 nieobranej cytryny1-2 kawalki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Wrzuć do dużego moździerza czosnek, krewetki, orzeszki, papryczki, pokrojone w paski pomidory, marchewki i fasolkę i utłucz całość delikatnie. Następnie dodaj cytrynę, cukier i sos rybny i wymieszaj wszystko razem.Potnij papaje (ogórek) w cieniutkie, równe paseczki i wymieszaj w moździerzu razem z innymi składnikami. Podczas mieszania całość powinna być poddawana lekkiemu naciskowi (wyzwalają się soki).
Dzisiejsze wydarzenia i promocje