Tarta pieczarkowa
Składniki:
20 dag maki
10 dag schłodzonego masła
100 dag pieczarek
2 pory
2 średnie cebule
2 jajka
2 żółtka
100 ml gęstej śmietany
3 łyżki wody
sól i pieprzPrzygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać rozdrobnione palcami masło i jajko wymieszane z 3 łyżkami wody. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej odrobiną masła formy i piec ok. 15 min w temp. 180-200C. Ciasto można nakłóć widelcem.
Farsz: Pieczarki podsmażyć na maśle, pod koniec dodać posiekane cebule i pokrojone w półtalarki pory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (można dodać słodkiej papryki czerwonej). Smażyć, dopóki pora nie zmięknie.
Zalewa:Wymieszać jajko, dwa żółtka, śmietanę, doprawić trochę solą i pieprzem.Farsz przełożyć do formy zalać zalewą i włożyć do pieca na jeszcze ok. 20 min. Jajka ze śmietaną muszą się ściąć.
Ciasta podanego w przepisie wystarczy na wyłożenie blaszki o średnicy 18 cm.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje