Tarta pieczarkowa

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

20 dag maki

10 dag schłodzonego masła

100 dag pieczarek

2 pory

2 średnie cebule

2 jajka

2 żółtka

100 ml gęstej śmietany

3 łyżki wody

sól i pieprzPrzygotowanie:

Ciasto: Do mąki dodać rozdrobnione palcami masło i jajko wymieszane z 3 łyżkami wody. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej odrobiną masła formy i piec ok. 15 min w temp. 180-200C. Ciasto można nakłóć widelcem.

Farsz: Pieczarki podsmażyć na maśle, pod koniec dodać posiekane cebule i pokrojone w półtalarki pory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (można dodać słodkiej papryki czerwonej). Smażyć, dopóki pora nie zmięknie.

Zalewa:Wymieszać jajko, dwa żółtka, śmietanę, doprawić trochę solą i pieprzem.Farsz przełożyć do formy zalać zalewą i włożyć do pieca na jeszcze ok. 20 min. Jajka ze śmietaną muszą się ściąć.

Ciasta podanego w przepisie wystarczy na wyłożenie blaszki o średnicy 18 cm.

Tarta pieczarkowa, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia