Tarta truskawkowa z migdałami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1/2 kostki (125 g) masłajajko12 dag cukru pudru25 dag mąkiszczypta solisłoiczek dżemu truskawkowego0,5 kg truskawek2 łyżki płatków migdałowychtorebka galaretki truskawkowejłyżka cieniutkich paseczków skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Miękkie masło pokrój na małe kawałki. Roztrzep jajko i dodaj szczyptę soli sól i cukier puder, ucieraj, aż masa zbieleje. Dosyp mąkę, wymieszaj, aby uformowały się grudki. Ciasto obłóż płatkami masła, posiekaj, a następnie energicznie zagnieć na gładką, jednolitą masę. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, schłodzone rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż blaszka do tarty. Wylep nim spód i brzegi formy. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 st. Ostudzone ciasto posmaruj podgrzanym, przetartym przez sitko dżemem, obłóż truskawkami. Zalej tężejącą galaretką rozrobioną w szklance wody. Wstaw do lodówki. Migdały wysyp na gorącą patelnię i mieszając, podgrzewaj, aż się ładnie przyrumienią. Ostudź. Posyp nimi owoce. Całość oprósz paseczkami skórki pomarańczowej. Smacznego:)

Tarta truskawkowa z migdałami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia