Tarta z brokułami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Ciasto:250 g mąki pszennej125 g margaryny? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki soli1 jajko3 łyżki kwaśnej śmietanyNa wierzch:1 świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów1 jajko ugotowane na twardo1 pomidor1 czerwona cebula1 serek mozarella3 surowe jajka5 łyżek kwaśnej śmietanyzielenina: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić nim dużą, wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia tarty. Podpiec go na złoty kolor. Brokuły ugotować: świeże gotować ok. 8-9 minut (w niewielkiej ilości wody lub na parze), mrożone 5-7 minut. Podzielić je na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Na podpieczonym cieście rozłożyć pokrojone brokuły, ugotowane jajko pokrojone w słupki lub w kostkę, pokrojonego w kostkę pomidora. Na wierzchu rozłożyć plasterki sera. Jajka roztrzepać ze śmietaną, zieleniną i podsmażoną cebulką, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Zalać tą masą warzywa. Piec w kuchence z termoobiegiem ok. 20 minut, w temperaturze 180 st. C.

Twoja opinia