Tarta z morelami

Czas:
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

CIASTO:szklanka i 3 łyżki (20 dag) mąki10 dag masłaszczypta soliłyżeczka cukrujajkoMASA:75 dag moreli2 łyżki cukru15 dag śmietany 18%żółtkokilka malin do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto :mąkę wymieszać z solą i cukrem. Zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki. Wbić jajko, wszystkie składniki posiekać nożem, szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa :morele umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Morele ułożyć dekoracyjnie na cieście. Piec w temp. 180°C.

Śmietanę, żółtko i cukier roztrzepać i po 25 minutach pieczenia wylać na tartę. Piec jeszcze około 10 minut. Wyjąć, ostudzić. Udekorować malinami.

Tarta z morelami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia