Tarta z tuńczykiem
Składniki:
CIASTO:10 dag mąki5 dag masła1/4 łyżeczki solitłuszcz do wysmarowania formyFARSZ:cukiniacebulapuszka tuńczyka w sosie własnymłyżeczka masłałyżka oliwy3 jajkagałka muszkatołowa200 ml śmietany 18-proc.10 dag tartego serasól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto : z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, wstawić do lodówkimniej więcej na 2 godziny.
Farsz : cebulę obrać, drobno posiekać. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę. Dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć kilka minut. Tuńczyka starannie osączyć z zalewy. Doprawić pieprzem, wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć natłuszczoną formę do tart. Nakłuć widelcem. Piec 10 minut w temp. 220°C. Na ciasto wyłożyć cukinię i tuńczyka. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser. Wymieszać, doprawić. Masą zalać cukinię. Piec ok. 25 min w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje