Tiramisu

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

250g serka mascarpone5 jajek5 łyżek cukru1 filiżanka kawy (dość mocnej)1 kieliszek słodkiego włoskiego wina (najlepiej toskańskiego Vin Sante del Nonno)podłużne biszkopty – 1 paczkagorzkie kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ucierać (można mikserem eletrycznym) z cukrem aż zrobi się gęsty, prawie biały krem.Ubić białka na sztywno.Mikserem zmieszać krem z żółtek z serkiem mascarpone, a potem delikatnie połączyć z pianą z białekw płaskim podłużnym naczyniu (np. takie jak do pieczenia mięsa w piekarniku) rozsmarować na dnie połowę masy z jajek i serka.Biszkopty zamoczyć w kawie z winem (wystarczy chwilka), po czym ułożyć je na wartwie kremu jeden przy drugim. Na to położyć pozostały krem.Wstawić do lodówki. Po 1h posypać dość grubo gorzkim kakao.Gotowe do zjedzenia po 3h (lub dłużej)

Tiramisu, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia