Tiramisu
Czas:
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
SKŁADNIKI:750 g serka mascarpone4 jajka2 paczki podłużnych biszkoptów3 łyżki cukruszklanka świeżo zaparzonejmocnej kawykakao do posypaniakieliszek likieru
PRZYGOTOWANIE:Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać ser i wymieszać, aż do połączenia mas. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową. Zaparzyć kawę. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką bezpośrednio na biszkopty, by nią nasiąkły. Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać, ma tam być ser. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć. Przed podaniem posypać kakao.
Tiramisu,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje