Tort kokosowy
Składniki:
Ciasto:
4 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki wody4 łyżki oliwy
Krem:
1 szklanka wiórek kokosowych s1 zklanka kaszy many1 szklanka cukrupół szklanki mlekapół szklanki wódki1 kostka margaryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na krem oprócz margaryny połączyć i zostawić na całą noc. Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą. Dodać mąkę i proszek. Białka wbić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec. Piec 20-25 min w temperaturze 180 st. Ciasto odwrócić do góry dnem i nie zdejmować papieru aż wystygnie. Z chłodnego ciasta zdjąć papier i skroić wierzchnią skórkę.Przekroić na dwie części.
Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki. Wyłożyć krem na jedną część ciasta(zostawić dwie łyżki kremu). Przykryć drugą częścią i posmarować cienko resztą kremu. Posypać wiórkami lub tartą białą czekoladą. Czas pieczenia: 20-25 min
Dzisiejsze wydarzenia i promocje