Tort kokosowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

4 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki wody4 łyżki oliwy

Krem:

1 szklanka wiórek kokosowych s1 zklanka kaszy many1 szklanka cukrupół szklanki mlekapół szklanki wódki1 kostka margaryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na krem oprócz margaryny połączyć i zostawić na całą noc. Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą. Dodać mąkę i proszek. Białka wbić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec. Piec 20-25 min w temperaturze 180 st. Ciasto odwrócić do góry dnem i nie zdejmować papieru aż wystygnie. Z chłodnego ciasta zdjąć papier i skroić wierzchnią skórkę.Przekroić na dwie części.

Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki. Wyłożyć krem na jedną część ciasta(zostawić dwie łyżki kremu). Przykryć drugą częścią i posmarować cienko resztą kremu. Posypać wiórkami lub tartą białą czekoladą. Czas pieczenia: 20-25 min

Tort kokosowy, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia