Tort Pavlovej

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

 

SKŁADNIKI:

Beza:

- 4 białka- 1 szklanka i 2 łyżki miałkiego  cukru- 1 łyżeczka octu winnego ( o neutralnym smaku)- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Krem:

-  4 żółtka- 150 ml śmietanki kremówki 30 %- 25 dkg serka macarpone- 2 łyżki cukru- 15 ml sherry- Owoce do ułożenia na wierzchu deseru ( truskawki, kiwi, porzeczki , maliny).

 

PRZYGOTOWANIE:

BEZA:Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać.Do ubitych białek dodać 1 łyżeczkę octu winnego i 1 łyżeczke mąki kukurydzianej i delikatnie wszystko wymieszać.Na papierze pergaminowym ( wysmarowanym masłem)  wyłożonym na blaszkę , odrysowujemy  dno tortownicy i wykładamy na niego piane z białek, formując regularny okrąg.Piec rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy do niego białka. Pieczmy 1 godzine i 30 min. W 180 Stopniach C pieczemy pierwsze 15 min. Następnie zmniejszmy temp. na 150 stopni C i dalej  pieczemy. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy nasza beza prawie już ostygnie, nalezy ją przełożyć na paterę ,dołem do góry.Środek upieczonej bezy ,należy nieco wgnieść do środka, aby powstało wgłębienie na krem .

KREM:Zółtka ucieramy z cukrem , pod koniec dodajemy serek mascarpone i dalekj ucieramy.Dodajemy sherry.Śmietane ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszajmy ją do masy serowej.Gotowy krem wykładamy na upieczona ostudzona bezę. Na krem układamy owoce.

 

Tort Pavlovej, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia