Tortelini z pesto

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

Ciasto:50 dag mąki4 jajka.Farsz:2 czerwone cebule40 dag ricotty10 dag startego sera pecorino lub parmezanusólpieprzDo polania:1 słoik pesto z bazylii2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Usyp kopczyk z mąki, pośrodku zrób dołek i wbij do niego jajka. Wymieszaj widelcem, a potem wyrabiaj rękami, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Gdyby było zbyt twarde, dodaj troszeczkę letniej wody i łyżkę oliwy. Przykryj ściereczką, odłóż na pół godziny. W tym czasie zrób farsz: obierz cebulę, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 minut w temp. 180 st. Następnie posiekaj, wymieszaj z ricottą, pecorino, solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szerokie paski. Na paskach układaj porcjami nadzienie, przykrywaj innymi paskami. Powycinaj okrągłe lub kwadratowe pierożki i dokładnie sklej brzegi.Ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź (kilka łyżek wody, w której gotowały się pierożki, wymieszaj z pesto) i ułóż na talerzach. Polej pesto, skrop odrobiną oliwy.

 

Tortelini z pesto, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia