Truskawkowy tort tiramisu
Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
0,75 kg mascarpone
0,2 kg cukru
6 jajek
1 kg świeżych truskawek
2 opakowania biszkoptów
0k 0,5 szkl. brandy
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy żółtka z cukrem. Serek miksujemy na gładki krem, dodajemy masę jajeczną i miksujemy z serkiem. Suchymi biszkoptami okładamy boki tortownicy, by konstrukcja nam się trzymała dół biszkopta delikatnie smarujemy serkiem. Spód tortownicy wykładamy namoczonymi w brandy biszkoptami, następnie warstwą mascarpone i pokrojonymi truskawkami. Kolejne warstwy układamy w tej samej kolejności aż do wypełnienia tortownicy. Górną warstwę dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem delikatnie zdejmujemy boki tortownicy i obwiązujemy tort czerwoną wstążką.
Truskawkowy tort tiramisu,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje