Truskawkowy tort tiramisu

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

0,75 kg mascarpone

0,2 kg cukru

6 jajek

1 kg świeżych truskawek

2 opakowania biszkoptów

0k 0,5 szkl. brandy

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy żółtka z cukrem. Serek miksujemy na gładki krem, dodajemy masę jajeczną i miksujemy z serkiem. Suchymi biszkoptami okładamy boki tortownicy, by konstrukcja nam się trzymała dół biszkopta delikatnie smarujemy serkiem. Spód tortownicy wykładamy namoczonymi w brandy biszkoptami, następnie warstwą mascarpone i pokrojonymi truskawkami. Kolejne warstwy układamy w tej samej kolejności aż do wypełnienia tortownicy. Górną warstwę dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem delikatnie zdejmujemy boki tortownicy i obwiązujemy tort czerwoną wstążką.

Truskawkowy tort tiramisu, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia