Waniliowe muffiny

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

250 g mąki75 g cukru (w tym dwie łyżki cukru waniliowego)0,5 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia75 g masła200 ml mleka1 jajkonasiona z 1 laski wanilii (albo łyżeczka ekstraktu z wanilii)

Przygotowanie:

W misce łączymy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy jajko, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło i wlewamy do mieszanki suchych składników. Delikatnie mieszamy (dosłownie kilka ruchów ręki uzbrojonej w widelec lub łyżkę) i dodajemy nasionka wanilii (lub ekstrakt). Mieszamy jeszcze delikatnie, by składniki mniej więcej się połączyły. Przekładamy do foremki na mufiny i pieczemy 15-20 minut.

 

Waniliowe muffiny, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia