Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 piersi z kaczki3 saszetki herbaty IRVING Owoce Leśne2-3 łyżki konfitury z borówek10 mrożonych malin50 g masła2-3 łyżki oliwy3 łyżki octu balsamicznego8 owoców jałowcaGałązka rozmarynupieprzsól

Przygotowanie:

Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min. na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście minut. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.

Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia