Zapiekane warzywa z kozim serem
SKŁADNIKI:
Sos:spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotekpo 1 łyżce startego parmezanu i uprażonych orzeszków piniowych1.5 łyżki octu winnego1/2 szklanki oliwysólpieprz
Zapiekane warzywa:1 bakłażan1 cukinia20-30 dag miąższu dyni2 papryki (czerwona i zielona)3 łyżki oliwy1 posiekana czerwona cebula1 duży pomidor (obrany oczyszczony z nasion i zmiksowany)2 łyżeczki roztartego czosnku3 łyżki posiekanej natki2 łyżki posiekanej bazylii1 łyżka posiekanego tymianku35 dag koziego sera
PRZYGOTOWANIE:
Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190°C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje