Żeberka Wieprzowe na Polencie

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

żeberka wieprzoweczosnekcebulaoreganotymianekpolentaoliwaszklanka białego wytrawnego winakasza kukurydziana (najlepiej instant)masłotrochę natki pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Potrawa inspirowana recepturami pochodzącymi z północnych Włoch. Zamarynowane w czosnku, cebuli i ziołach żeberka wieprzowe są niezwykle aromatyczne.Delikatna polenta jest tu idealnym dodatkiem. Świetnie łączy się z wytworzonym podczas duszenia żeberek sosem. Przygotowanie: chude żeberka podziel na mniejsze kawałki, posól, popieprz, natrzyj oregano i tymiankiem. Dodaj dużo pokrojonej w pióra cebuli i posiekanego czosnku. Skrop oliwą. Żeberka odstaw w tak przygotowanej marynacie co najmniej na noc. Rozgrzej oliwę na patelni z pokrywką. Żeberka wyjmij z marynaty i obsmaż. Dodaj składniki marynaty. Smaż chwilę. Dodaj szklankę białego wytrawnego wina. Duś pod przykryciem przez ok. godzinę. Aby przygotować polentę należy nabyć kaszę kukurydzianą, najlepiej w wersji instant. Do gorącej wody lub wody zmieszanej z mlekiem wsypuj powoli kaszę nie przestając mieszać. Polenta powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Pod koniec gotowania polentę lekko posól i dodaj grudę masła. Polentę wylej na talerz, ułóż żeberka i polej wytworzonym sosem. Potrawa dobrze łączy się ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Danie jest tłuste, zawiera dużo cholesterolu i generalnie nie wpisuje się w trendy nowoczesnego zdrowego żywienia. W ten nieskomplikowany sposób przygotowane żeberka są jednak tak pyszne, że po pierwszym kęsie wszelkie mankamenty dietetyczne od razu idą w las. Gorąco polecam!

 

Żeberka Wieprzowe na Polencie, 5.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia