Ziemniaczane kulki serowe

Czas:
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kg ziemniaków10 dag startego żółtego sera2 cebulełyżka masłajajko2 łyżki mąki ziemniaczanejłyżeczka mielonej słodkiej papryki1/2 szklanki bułki tartej1/2 l oleju do smażeniasól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, cebulę, starty żółty ser. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rumiano w głębokim rozgrzanym oleju.

Ziemniaczane kulki serowe, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia