Ziołowe placki ziemniaczane

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

1 mała zielona cukinia6 dużych ziemniaków1/3 szkl. płatków owsianych2 łyżki mąkipo 10 listków świeżej bazyliirozmarynupietruszki i tymianku1 łyżeczka proszku do pieczeniaolej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyj i obierz. Wraz z cukinią zetrzyj na tarce o malutkich oczkach, jednak nie takiej, która rozetrze ziemniaki na miazgę. Powinieneś otrzymać drobne nitki ziemniaczane i cukiniowe. Na ile się da, odlej nadmiar soku. Listki ziół umyj, osusz na ściereczce i drobno posiekaj. Dodaj do ziemniaków wraz z pozostałymi składnikami i 1,5 łyżeczki soli.Dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto nadal będzie bardzo rzadkie (niektóre ziemniaki są szczególnie wodniste), dodaj jeszcze parę łyżeczek mąki, żeby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na patelnię, najlepiej teflonową lub inną nieprzypalającą, wlej tyle oleju, aby pokrywał dno centymetrową warstwą. Kiedy będzie już bardzo gorący, nakładaj po łyżce masę ziemniaczaną i formuj z niej placki. Smaż po parę minut z każdej strony do czasu, aż będą złotobrązowe. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku. Uzupełnij olej, rozgrzej ponownie i smaż kolejne partie placków. Takie placki są pyszne, chrupiące i dużo delikatniejsze od standardowych, z powodu dodatku cukini. Świeże zioła nadają im niepowtarzalny aromat. Można je podawać z sosem pomidorowym (koniecznie z bazylią), chrzanem ze śmietaną lub śmietankowym serkiem do smarowania pieczywa wymieszanym z jogurtem, pieprzem i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi.

 

Ziołowe placki ziemniaczane, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.