Zupa cebulowa francuska
SKŁADNIKI:
1/2 kg cebuli5 dag masła1 łyżeczka suszonego tymianku1-2 ząbki czosnkuszczypta szałwiilistek laurowy1 łyżeczka miodu1/2 szklanki wytrawnego białego wina2-3 szklanki esencjonalnego bulionu z kurczakasólpieprzgrzanki z bułki5 dag tartego sera (np. gruyere’a lub ementalera)
PRZYGOTOWANIE:
Masło stop w rondlu i wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Duś, mieszając, aż stanie się miękka. Dodaj posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię.Mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu około 30 minut.Dodaj miód i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Wlej wino, wymieszaj, zwiększ płomień.Gdy cały płyn wyparuje, dodaj gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 30 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.Kiedy zupa jest już gotowa, rozlej ją do żaroodpornych miseczek, wrzuć na wierzch grzanki z bułki i posyp tartym serem. Zapiekaj kilka minut w temp. 80°C. Wyjmij z pieca, gdy tylko ser się zrumieni.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje