Zupa fasolowa

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

30 gram boczku pokrojonego w kostkę1 średnia cebula, posiekana2 marchewki, pokrojone w plasterki2 ząbki czosnku, posiekane? łyżeczki suszonego rozmarynugruba sól i mielony pieprz1 łyżka koncentratu pomidorowego850 gram białej fasoli z puszki, opłukanej i osuszonej4 szklanki bulionu drobiowego? szkalnki makaronu tubetti, ditalini lub innego krótkiego makaronu? szklanki natki pietruszki, posiekanej

Wykonanie:

W dużym garnku podsmażyć boczek, tak aby był rumiany i chrupiący. Następnie dodać cebulę oraz marchew i podsmażać, aż warzywa zmiękną. Dodać jeszcze czosnek i rozmaryn, starannie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Do garnka wrzucić koncentrat pomidorowy, fasolę, bulion i 4 szklanki wody, całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, około 10 ? 15 minut, aż zupa zgęstnieje. Dodać makaron i gotować kolejne 10 minut, aż będzie al dente. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Twoja opinia