Zupa fasolowa na boczku

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

 

SKŁADNIKI:

 

40 dag najdrobniejszej fasolki perłówkiok. 20-30 dag wędzonego surowego boczku (lub schabu albo wędzonych kości)3-4 ziemniaki (lub 15 dag drobnego makaronu albo zacierek)1 łyżka masła1 łyżka mąki1 pęczek włoszczyzny bez kapusty2 ząbki czosnku1 łyżeczka czerwonej ostrej paprykisól

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę namocz przez noc w zimnej wodzie. Boczek zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa i ugotuj do miękkości. Po ostygnięciu wyjmij z wywaru. Jarzyny odłóż, później możesz je zużyć do sałatki, mają świetny smak. Fasolkę wraz z wodą, w której się moczyła, wlej do wywaru i gotuj do miękkości (najlepiej w szybkowarze, bo gotowanie trwa dość długo). Posól do smaku, a pod koniec gotowania dodaj pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki, włóż na chwilę czosnek (obrany i lekko zmiażdżony nożem na desce). Kto lubi intensywniejszy aromat, może czosnek zostawić w zupie. Z mąki i masła zrób rumianą zasmażkę, podpraw zupę, gdy ziemniaki będą miękkie, a na koniec wsyp paprykę (zupa powinna być pikantna) i już nie gotuj. Zupę podawaj z pokrojoną wędzonką

 

Zupa fasolowa na boczku, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.