Zupa grzybowa
Składniki:
500 g grzybów leśnych2 cebule1/2 śmietanki 18%duża łyżka margaryny2 łyżki oleju2 kostki grzyboweświeże lub suszone zioła (majeranek; koperek; tymianek)2 łyżki magisól
Przygotowanie:
Cebule myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka na wcześniej rozgrzany olej. Podsmażamy do zeszklenia. Grzyby myjemy, kroimy i dorzucamy do garnka. Smażymy przez 6-10 min, a następnie dodajemy margarynę i podsmażamy przez kolejne 2 min. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kostki grzybowe i gotujemy na małym ogniu przez 40-50 min. Odlewamy do dowolnego naczynia odrobinę niedoszłej zupy i łączymy ze śmietanką. Następnie wlewamy do garnka energicznie mieszając. Dodajemy magi, majeranek, koperek, tymianek i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 min. Podajemy solo lub ze świeżym pieczywem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje