Zupa z wieprzowiny i krewetek

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:
1 litr rosołu drobiowego (może być z kostki lub koncentratu)
20 dag wieprzowiny (schabu lub od szynki)
20 dag krewetek (ze słoiczka lub mrożonych)
kilka pieczarek lub mrożonych maślaków
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
po 1/2 łyżeczki pieprzu i zmielonych nasion kolendry
1 pęczek szczypiorku
przyprawa do zup lub sos sojowy
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyść, wypłucz, osusz i pokrój w paseczki (mrożone wcześniej lekko rozmroź). Mięso umyj, pokrój w cieniuteńkie paski, oprósz pieprzem i kolendrą, wymieszaj. W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż je 2-3 minuty, stale mieszając. Zmniejsz ogień, wrzuć do rondla grzyby, smaż razem kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wrzący rosół doprawiony do smaku sosem sojowym lub przyprawą do zup, gotuj około 15 minut na niewielkim ogniu. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Krewetki osącz z zalewy (mrożone wrzuć na chwilkę do wrzątku, osącz), posiekaj. Pod koniec gotowania dodaj krewetki do rondla z zupą. Gotową zupę rozlej do filiżanek, posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.
Zupa z wieprzowiny i krewetek, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia