Żurek na kiełbasie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

 

SKŁADNIKI:

 

2 szklanki gotowego zakiszonego żuru30 dag białej kiełbasy10 dag wędzonego boczku2 jajka ugotowane na twardo1 cebula2 suszone grzyby2 ząbki czosnku1/2 szklanki śmietany 36-proc.1 liść laurowy2-3 ziarna ziela angielskiego2 łyżeczki majerankusólpieprzugotowane ziemniaki do podania

PRZYGOTOWANIE:

Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę. Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i połowę boczku, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut – do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę pokrój w krążki i włóż z powrotem do zupy. Wlej żur, wsyp rozkruszony majeranek i zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną. Jajka pokrój na cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą. Pozostały boczek wysmaż na suchej patelni. Ziemniaki przełóż do oddzielnej miseczki i polej tłuszczem ze skwarkami

 

Żurek na kiełbasie, 5.3 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia