Pasta i basta

PASTA(MAKARONY, PASTA)

  • Tris di pasta fresca – trzy rodzaje makaronu podane na jednym talerzu, każdy z innym sosem:  długie wstążki z gałką muszkatołową i kremem z trufli oraz gotowaną szynką, szerokie wstążki z mięsnym sosem bolońskim i pierożki z serem ricotta i szpinakiem (29)
  • Spaghetti aglio, olio e peperoncino – Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i pikantną papryczką (19)
  • Farfalle al salmone – kokardki z norweskim łososiem podawane w sosie z cebulą, pomidorami i odrobiną wódki (23)
  • Penne all?arrbbiata – rurki z czosnkiem, papryczką pikantną i pomidorem (19)
  • Penne con speck e rucola – rurki z suszoną wędzonką w sosie ze śmietany, koniaku, czosnku i świeżej rukoli (24)
  • Penne alla norcina – rurki w sosie ze śmietany, czarnych trufli i białej włoskiej kiełbasy (21)
  • Rigatoni alla bolognese -duże rurki z sosem bolońskim z mięsa wołowego, pomidorów i czerwonego wina (17)
  • Penne con spinaci e gorgonzola – rurki z delikatnym sosem ze śmietany, sera gorgonzola i szpinaku (20)
  • Spaghetti alla puttanesca – spaghetti w specjalnym sosie z kaparów, anchois, selera naciowego, cebuli, czosnku, czarnych i zielonych oliwek oraz świeżych pomidorów (25)
  • Gnocchi al pesto genovese – kopytka z ziemniaków w sosie ze świeżej bazylii, czosnku i orzeszków piniowych (29)
  • Linguine ai frutti di mare – cienkie wstążki ze świeżymi owocami morza (ośmiornica, kalmar, mątwa i małże) z odrobią czosnku, świeżych pomidorów koktajlowych i pikantnej papryczki (od czwartku) (36)
  • Fusilli alla diavola – świderki w sosie z pikantnego salami (20)
  • Tagliatelle mare e monti – długie wstążki z anchois, pieczarkami, krewetkami i małymi pomidorkami (29)
  • Ravioli di ricotta e spinaci con pomodoro e basilico – włoskie pierożki z nadzieniem z sera ricotta i szpinaku z pomidorami, posypane świeżą bazylią (24)
  • Ravioli di ricotta e spinaci con burro e salvia – włoskie pierożki z nadzieniem z sera ricotta, szpinaku z masłem i szałwią (23)
  • Lasagne al forno – lasagne z mięsnym sosem ragu i beszamelem, każda warstwa doprawiona parmezanem (24)
  • Cannelloni – rurki o dużej średnicy,nadziewane farszem mięsnym i parmezanem,polane różowym sosem beszamelowo-pomidorowym (25)
  • Fusilli alla siciliana con ricotta – świderki w sosie z bakłażanów, czosnku i pomidorów z dodatkiem sera risotta (22)

PASTA BAR

W dni powszednie w porze obiadu (12:00 ? 17:00) dowolny makaron można połączyć z dowolnym sosem, a taka kompozycja kosztuje tylko 15 złotych.

ANTIPASTI (PRZYSTAWKI , STARTERS)

  • Tris di bruschette – trzy włoskie grzanki z pokrojonymi w kostkę pomidorami, mozarellą, szynką parmeńską i bazylią (14)
  • Carpaccio – cieniutkie plastry surowej polędwicy z parmezanem, suszonymi pomidorami i rukolą (25)
  • Bresaola della Valtellina – płatki suszonego mięsa wołowego z parmezanem i rukolą (32)
  • Caprese – świeże pomidory i mozarella z bazylią (19)
  • Vitello tonnato – plastry cielęciny z sosem z majonezu i tuńczyka (25)
  • Crema di cipolla – krem cebulowy (10)
  • Crema di verdure – krem z warzyw z grzankami (15)
  • Minestrone – tradycyjna włoska zupa warzyw (12)
  • Insalata calabrese – sałata, ziemniaki, czerwona cebula, pomidory, fasolka szparagowa i oregano (14)
  • Misto di verdure alla griglia – mieszanka grillowanych warzyw: cukinia, papryka, grzyby i cebula (15)
  • Insalata mediterranea – sałata, ogórek, papryka, feta, pomidory, czarne oliwki, oregano (18)
  • Insalata bella Napoli – sałata, rukola, pomidory, mozarella, bazylia i anchois (25)
  • Insalata di pollo – sałata, ziarna kukurydzy, marchewka, papryka oraz kawałki grillowanej piersi kurczaka (24)
  • Insalata di pollo marinato – sałata, rukola, suszone pomidory, oliwki, ser żółty, kurczak marynowany (25)
  • Insalata mista – sałata, marchew, pomidory (12)
  • Insalata verde – zielona sałata, Rudola (12)
  • Scaloppine agli asparagi – cielęcina ze szparagami (24)
  • Filetto ai porcini – polędwica wołowa z prawdziwkami (43)
  • Petto di pollo bella Napoli – smażona pierś kurczaka z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią (25)
  • Orata alla griglia con verdura mista – dorada z grilla z mieszanką warzyw (43)
  • Saltimbocca alla Romana – cielęcina podawana z szałwią i szynką parmeńską (26)
  • Filetto di merluzzo con pomodorini, capperi e olive – filet z dorsza z pomidorami, oliwkami i kaparami (21)
  • Panna cotta con crema di fragole – deser ze śmietany gotowanej z cukrem, z sosem truskawkowym; Panna cotta with strawberry sauce (12)
  • Torta al cioccolato – tort czekoladowy z prażonymi migdałami; Chocolate cake with roasted almonds (12)
  • Tiramisu – tradycyjny włoski deser z biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso oraz twarożku mascarpone; The most heavenly Italian dessert (16)

ZUPPE(ZUPY, SOUPS)

INSALATE (SAŁATY, SALADS)

 

SECONDI PIATTI(DANIA GŁÓWNE, ENTREES)

DOLCI(DESERY, DESSERTS)

 

PER I PICCOLI(MENU DLA DZIECI, KIDS MENU)

  • Farfalle al pomodoro – kokardki z sosem ze świeżych pomidorów (10)
  • Cotoletta alla milanese con patatine fritte – panierowana pierś z kurczaka z frytkami (17)
  • Tortellini di carne con prosciutto e panna – pierożki z farszem mięsnym w sosie z szynki i śmietany (14)

WINO

  • Wina domowe (lampka)

Czerwone …………………………………………………..10

Białe ………………………………………………………….10

Karafka mała (0,5 l) …………………………………….37

Karafka duża (0,75 l)……………………………………49

  • Wino czerwone (butelka)

Nero d?Avola (Sycylia) ………………………………..55

Chianti (Toskania) ……………………………………….59

Nero Sardo (Sardynia) ………………………………….69

Langhe Rosso (Piemont) ………………………………86

Santa Cristina (Toskania)?…………………………..90

Langhe Niebiolo (Piemont) …………………………16

 

  • Wino białe (butelka)

Pinot Grigio (Veneto) ………………………………….60

Villa Bianchi (Abruzja) ……………………………….69

Gavi (Piemont) ……………………………………………81

Corvo (Sycylia) …………………………………………..93

 

Podajemy także kawę, herbatę, napoje zimne i piwo.